Κυριακή 2 Μαΐου 2010

John From Cincinnati (2007)


Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ένας από τους σημερινούς δημιουργούς θρύλους θα μπορούσε να αποδείξει την αξία του παραδίδοντας άλλο ένα αριστούργημα, αυτή τη φορά ακόμη πιο σύντομο από το προηγούμενό του και παρ'όλα αυτά εξίσου, για να μην πω περισσότερο συναρπαστικό. Το Deadwood τελείωσε πολύ πιο σύντομα από όσο θα άξιζε και ένα χρόνο μετά ο αρχιτέκτονάς του, David Milch, επιστρέφει με άλλη μια ιστορία να μας πει, αυτή τη φορά πολύ πιο κοντά στον κόσμο που ζούμε σήμερα και κατα κάποιο τρόπο τον κόσμο που ακολουθεί το τέλος του Deadwood. Και από τα παρθένα τοπία της Ντακότα, o Milch μας πηγαίνει στην California και πιο συγκεκριμένα στην κοινωνία των surfers της Imperial Beach.

"Time to get back in the back Mitch Yost"


Μια οικογένεια 3 γενιών surfers στην καταστροφή, δέχεται μια επίσκεψη από έναν περίεργο νέο με ομιλιτικές και καταννοητικές δυσκολίες, ο οποίος τους εξηγεί ότι τον λένε John και είναι από το Cincinnati. Παράλληλα οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές βρίσκουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο να ασχολούνται με τον John έχοντας να παλέψει ο καθένας με τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες. Οπότε ο μυστηριώδης νεαρός περιπλανιέται ανάμεσα τους δίνοντας τους μια ώθηση με το δικό του ξεχωριστό τρόπο που μόνο ένας δημιουργός του επιπέδου του Milch θα μπορούσε να συλλάβει και να παρουσιάσει τόσο υπέροχα. Δημιούργησε μια τελείως διαφορετική εκδοχή ενός σωτήρα από ότι έχουμε συναντήσει στις συγγραφικές τέχνες, ο οποιός δεν είναι απλά εκεί για να μας προστατεύει, αλλά για να μας καθοδηγήσει στο να βρούμε από μόνοι μας το λεγόμενο peace of mind.

Μου άρεσε που μετά το Deadwood μπόρεσα να δω το cast, ή τουλάχιστον το μέρος του που δεν κατέλληξε στο Lost, να ακολουθεί τον Milch και σε αυτή τη σειρά, κυρίως γιατί καταφέρνουν να παραδίδουν φοβερά ισοροπημένες ερμηνείες αλλά παράλληλα συγκλονιστικές που αποθεώνουν τους χαρακτήρες τους. Και με έναν όμορφο τρόπο όλοι τους έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο γιατί όλοι τους χρειάζονται την καθοδήγηση του John χωρίς να το καταλαβαίνουν απόλυτα. Κάτι όμως τους τραβά προς εκείνη την κατεύθυνση.

"I don't know Butchy instead"

Πανέρμοφη σείρα με συγκλονιστικές στιγμές που σε κάνουν να ψάχνεις για διαφορετικά πράγματα μέσα σου και σου δίνουν ένα ολοκαίνουριο βλέμα στη ζωή. Άλλη μία από τις σειρές που έφυγαν πολύ πριν την ώρα τους, αλλά πραγματικά νιώθω ότι το John From Cincinnati ήταν κάτι που περιέγραφε τον κάθε άνθρωπο που έβλεπε τη σείρα. Γιατί πολύ απλά ο Milch τήνει να βάζει τους χαρακτήρες του να μην καταννοούν απόλυτα το τι συμβαίνει. Και ο ακροατής θα καταλάβει τι εννοώ στα τελευταία 10 λεπτά του 6ου επεισοδίου.

"See God Kai"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου