Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Freaks and Geeks (1999-2000)

Ή αλλιώς η αυγή του Apatow group.

Ήταν το μοναδικό teen series στην BS εποχή (Before Skins) που κατάφερε να με φέρει σε σημείο να πω ότι πραγματικά άξιζε που το είδα σε επίπεδο που στο τέλος έμεινα απόλυτα συγκινημένος, ίσως όχι στο επίπεδο που βρέθηκα στο τέλος του BSG που τα ζουμιά που έκαναν λίμνη κάθε φορά που το βλέπω, αλλά και πάλι για μένα αύτο είναι κάτι αξιοσημείωτο.

Όλοι έχουμε λατρέψει τα περίφημα coming of age εποχής, από το American Graffiti μέχρι το Dazed and Confused. To Freaks and Geeks ξεκινάει το 1980 λίγο πριν το θάνατο του John Bonham. Η Lindsay είναι μια καλή μαθήτρια, από ελαφρώς συντηριτική οικογένεια με ένα μικρό αδερφό που λατρεύει το Star Wars και το Dungeons and Dragons, ενώ η ίδια θέλει να κάνει κάποιες αλλαγές στη ζωή της για να εξασφαλίσει μια ενδιαφέρουσα εφηβεία. Ως μέρος της κοινωνικής της αντίδρασης αρχίζει να κάνει παρέα με τους ροκάδες του σχολείου, που επιλέγουν να ντύνονται διαφορετικά, να ακούνε "τη μουσική του διαβόλου" και να καπνίζουν μαζί με την μπύρα τους, ενώ δείχνουν απαξίωση για το εκπαιδευτικό σύστημα.

Παρ'όλο που η σειρά ξεκινάει πιο επικεντρωμένη με το πως ο οποιοσδήποτε καταφέρνει να γίνει το buzzkill της Lindsay, ο αδερφός της αντιμετωπίζει τα δικά του θέματα, μιας και ο ίδιος είναι ήδη outcast που μαζί με τους geeks φίλους του προσπαθούν επιτέλους να αναγνωριστούν και να καταφέρουν να φιλήσουν κάποια κοπέλα. Στην πορεία, όσο γνωρίζονται οι χαρακτήρες μεταξύ τους η ιστορία ασχολείται περισσότερο και με τα δικά τους θέματα, την εξερεύνηση των ενδιαφερώντων που προκύπτουν από...οτιδήποτε...


Η μαγεία της σειράς είναι το πως οι Jason Segel, James Franco, Linda Cardellini, Seth Rogen και λοιποί καταφέρνουν να συμβιώσουν με τόσο ρεαλιστική παρουσίασει, χωρίς να τους λείπει το χιούμορ. Αν και ο απίστευτος ρεαλισμός του ήταν κάτι που με ενόχλησε αρχίκα (για ποιο λόγο να δω κάτι ίδιο με την καθημερινή μου ζωή), στην πορεία κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το τελικά ανόητο επιχείρημα και απλά να ευχαριστηθώ τα 18 επεισόδια της σειράς που αν και ακυρωμένη κατάφερε να δώσει ένα άκρως συγκινητικό φινάλε στην ιστορία κανοντάς τη για μένα την απόλυτα σωστή διάρκεια που χρειαζόταν να έχει για να εκμεταλλεύτει την ιδέα του ωστέ να βγει το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα. Προσωπικά, θεωρώ ότι η ύπαρξη μιας δεύτερης σεζόν θα σκότωνε το Freaks and Geeks, οπότε είμαι απλά χαρούμενος για το τελικό αποτέλεσμα και θεωρώ ότι οι αποφάσεις καναλιού και παραγωγής συγχρονίστικαν τέλεια σε αυτό. Όπως συγχρονίστικαν ο δημιουργός Paul Feig με τον James Franco στη δημιουργεία ένος ενδιαφέροντα χαρακτήρα ενόματι Carlos the Dwarf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου