Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

The Men of TV

Οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν την τηλεόραση εδώ και χρόνια ως ένα εκπαιδευτικό μέσο. Ίσως γι' αυτό μετά από 40 χρόνια sitcom έχουν καταλήξει σε γενικότερες γραμμές τόσο ηλίθιοι, κοινό μυστικό πια - μην τσαντιστεί κανένας. Τώρα πια όμως που υπάρχουν σειρές με την δυνατότητα να μου αλλάξουν το πως βλέπω τον κόσμο (The Wire), ή να μου κάνουν μια πλήρη ανασκόπηση της ανθρώπινης ιστορίας (Battlestar Galactica), ή απλά να είναι ότι πιο cool έχει δημιουργηθεί ποτέ (Firefly), πιστεύω ότι ναι η τηλεόραση έχει εκπαιδευτική αξία. Και κυρίως γιατί σε έναν τόσο μπερδεμένο κόσμο κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν, για να το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται, πολύ ηλίθια πρότυπα. Οπότε αποφάσισα να συντάξω αυτή την σπέσιαλ ανάρτηση με σκοπό να δείξω στον φίλο ακροατή όπως λέει και ο καβαλάρης Δημήτριος, κάποια αξιοθαύμαστα (για μένα) ανδρικά πρότυπα που μας έχει δοθεί η δυνατότητα μέσω της τηλεόρασης να τους γνωρίσουμε στην καθημερινότητά τους, και για ορισμένους, καλή ώρα, είναι άτομα που έχουν στοιχεία στην προσωπικότητά τους τα οποία θα ήθελα να φτάσω στο σημείο να τα αποκτήσω κι εγώ. Ο κινηματογράφος μου είχε ήδη δώσει αρκετά (Tyler Durden), αλλά η τηλεόραση δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς χαρακτήρες και σε πιο καθημερινές συνθήκες. Εδώ επιβραβεύω τους 9+1 φανταστικούς χαρακτήρες που μου έχουν "δωρήσει" στοιχεία για να γίνω καλύτερος (γιατί ο Ουμανισμός δεν πρέπει να ξεχνιέται ποτέ).

1. Tony Soprano - James Gandolfini (The Sopranos)

You wanna get something done, you gotta do it yourself.

Πρώτο μάθημα: Ότι κι αν σε δένει με τον κύκλο σου πάντα να ξέρεις ότι είσαι από πάνω. Κι αν δεν είσαι, πρέπει να φροντίσεις να γίνεις. Βαθιές σκέψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις με έναν τύπο που διατηρεί την επιβλητική φιγούρα της Cosa Nostra, ξέροντας πάντα τον αδύναμο κρίκο και το τι πρέπει να γίνει γι' αυτό.

2. Don Draper - Jon Hamm (Mad Men)

How 'bout room service?

Είναι sex symbol. Είναι πετυχημένος, κυκλοφορεί και όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, ρωτούν γι' αυτόν, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά το "Ποιος είναι τελικά ο Don Draper". Φέτος θα πάρει και αυτός το Emmy που του αξίζει και θα ολοκληρώσει την ήδη ολοκληρωμένη άποψη που έχω για αυτόν.

3. Angel - David Boreanaz (Angel)

I happen to be the greatest mass murderer you ever met.

Ο νεαρός Ιρλανδός Liam είχε μια περίεργη συνάντηση στο σοκάκι που πρωτοέγινε βρυκόλακας. Και αφού έσπειρε τον κόσμο με πτώματα για 200 χρόνια, οι τσιγγάνοι τον καταράστηκαν και του επέστρεψαν την ψυχή του, για να μπορεί να νιώθει τον πόνο που έχει προκαλέσει. Ο, όχι τόσο καλός ηθοποιός, David Boreanaz, υποδύεται τον μεγάλο έρωτα της τέλειας γυναίκας (Buffy), και αποκτά μια σειρά ολοδική του στην οποία απογειώνει τον χαρακτήρα. Κυρίως όταν λέει αυτές τις φοβερές Whedoniκες ατάκες.

4. Spike - James Marsters (Buffy the Vampire Slayer, Angel)

Out. for. a. walk... bitch!

Τι κι αν πέρασε από 2 σειρές χωρίς να το συμπαθήσει σχεδόν κανείς (μόνο το κοινό); Πίσω από το όνομα του, το look του που του έκλεψε ο Billy Idol, την προφορά της Αγγλικής εργατικής τάξης, την αγάπη του για την punk και το αλκοόλ κρύβεται ένας αξιαγάπητος βαμπίρουλας υποδυόμενος από τον θεό James Marsters. Και αδυναμία στην ρομαντική ποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η καλύτερη σεζόν του Angel ήταν αυτή με τον Spike πρωταγωνιστή.

5. Al Swearengen - Ian McShane (Deadwood)

Don't forget to kill Tim. 

Insults 101. Δεν μπορεί να συμπαθήσει κανείς αυτό το κτήνος. Ένας τυχοδιώκτης έστησε την πόλη του και την διοικούσε μέχρι την ακύρωση της σειράς. Νταβατζής, ιδιοκτήτης μπαρ, έμπορος οπίου αλλά πάνω απ' όλα του άρεσε να παίζει με τις μαριονέτες του. Και να βρίζει με τρόπο που το κατηγοριοποιείται ως ποίηση - να 'ναι καλά ο David Milch. Είναι τόσο αρχίδι που ευχαριστήθηκα να τον βλέπω να σπαράζει από πόνο από μια πέτρα στο νεφρό.

6. Jimmy McNulty - Dominic West (The Wire)

Jesus, what the fuck did I do?

Τι να πρώτο πω για αυτό το καμάρι; Νομίζω ότι με κάλυψε ο Landsman στον λόγο του στο τέλος της σειράς. Εν συντομία λοιπόν, ο Μητσάκος είναι ντετέκτιβ δολοφονιών. Πανέξυπνος και εξυπνάκιας, ικανότατος, με όραμα και τα αρχίδια να το πετύχει πάση θυσία χωρίς να είναι άδικος. Ότι είδαμε στη σειρά με σηκωμένη την τρίχα ο McNulty το είχε ήδη βιώσει από πρώτο χέρι. Και ένα από τα στοιχεία που με έκαναν να τον θεωρώ ότι τον θεωρώ και παρά το επάγγελμα που πρεσβεύει, είναι το πως στάθηκε ενάντια σε ακόμα μια τεράστια προσωπικότητα που δεν βρίσκεται στη λίστα και φέρει το όνομα Stringer Bell. Λυπάμαι που το λέω γιατί πλέον τον αγαπώ σαν αδερφό αλλά χαιρόμουν κάθε φορά που ήταν τύφλα μόνο και μόνο για την αξία της τέχνης που παρέδιδε. Natural Police. Και Ιρλανδός ε; Μην ξεχνιόμαστε...

7. William Adama - Edward James Olmos (Battlestar Galactica)

Tell the men to start firing and to continue until they run out of ammo. And then... tell them to start throwing rocks...

Δεν υπάρχει φορά που να ακούσω αυτή την πρόταση και να μην μου έχει πεταχτεί κάγκελο κάθε τρίχα του σώματός μου. Όλες οι σκληρές αποφάσεις για την επιβίωση της ανθρωπότητας στην πλάτη ενός άντρα. Ο Adama είναι ο αρκούδος της σειράς, είναι αυτός που πόνεσε περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, έκανε λάθη τα οποία του κόστισαν, αλλά ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει την ανθρωπότητα στη σωτηρία της. Ένας άνθρωπος που ήρθε στη θέση κάθε χαρισματικού πολιτικού ηγέτη της δικής μας ιστορίας αλλά και ένα πολύ γαμάτο άτομο.

8. Mal(colm) Reynolds - Nathan Fillion (Firefly)

I'm thinking we'll rise again.

Καπετάνιος, βετεράνος, κλέφτης. Η προσωποποίηση του awesome υποδυόμενη από τον Nathan Fillion. Ο Mal συνδυάζει την πολυλογία του ν.5 με τη μυστικότητα του ν.2 την συμπεριφορά των ν.4 και ν.6. Το Empire Magazine τοποθετεί το Firefly την 14η καλύτερη σειρά της ιστορίας αναφέροντας ότι ο Nathan Fillion κάνει οποιαδήποτε σειρά 26% καλύτερη. Είναι αλήθεια αυτό. Κάθε λέξη που ξεστομίζει με κάνει να γελάω δυνατότερα κι από το laugh track του Big Bang Theory. "Κρυφά" ερωτευμένος με την άλλη τέλεια γυναίκα, είναι απλά ένας διαστημικός cowboy, who aimed to misbehave.

9. Jeff Winger - Joel McHale (Community)

For your information, I don't have an ego. My Facebook photo is a landscape.

Ο σταρ της πιο δυνατής σημερινής κωμωδίας. Τελειομανής και πολύ μετριόφρων, κορυφαίος... κάτι... στο κολέγιο που σπουδάζει, ο Jeff (ή στα ισπανικά "Jeffe") έχει μια ωραία Lexus, ένα Απολλώνιο σώμα, και τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιου γνώμη με το που ανοίξει το στόμα του.

και το 9+1...

10. Eric Northman - Alexander Skaarsgard (True Blood)

Trust me.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κύριος πιο πάνω "οι άντρες είναι τέρατα που ποθούν νεαρή σάρκα". Αυτές μπορούν να το αγνοούν επειδή όταν κάποιος τους πει το "Trust me" αυτές αμέσως τον πιστεύουν. Ο Eric όμως πρέπει να παραδεχτώ έχει μεγάλο appeal και ένας από τους λόγους που ξεκίνησα τη σειρά ήταν για να καταλάβω το γιατί. Γι' αυτό το λόγο και, αν και δεν θεωρώ προσωπικά ότι το αξίζει, τον συμπεριέλαβα στην λίστα μου ως ειδικό Women's Choice μιας και για λόγο που μου διαφεύγει ακόμα δείχνουν να τον λατρεύουν τόσο.

2 σχόλια: