Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Inception (2010)


Ας μιλήσουμε για την "ταινία της χρονιάς."

Αρχικά, να πούμε ότι το Inception πέφτει στην κατηγορία της εγκεφαλικής επιστημονικής φαντασίας μαζί με το Matrix των αδερφών Wakowski και το Dollhouse του Joss Whedon. Αυτή η αναφορά στοχεύει στο να υποδείξει ότι η καινούρια ταινία του Christopher Nolan είχε να καλύψει τις τεράστιες προσδοκίες μου. Ήταν όμως η ταινία της χρονιάς; Ήταν η ταινία που περίμενε όλος ο κόσμος; Και κυριότερο, είναι ο Nolan πια σκηνοθέτης επιπέδου Kubrick και Hitchcock όπως είχε αναφερθεί;

Ο Nolan είναι ένας σκηνοθέτης με σκηνοθετικό όραμα και επιχειρηματικά χαρίσματα. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι καμία από τις ταινίες του ως τώρα έχει καταφέρει, όχι μόνο να κερδίσει την αποδοχή των κριτικών αλλά και να αποφέρει κέρδη μεγαλύτερα του budget. Και εκεί που ήταν στα 6/6, αποφάσισε να δοκιμάσει μέσα σε μία ταινία όλα όσα ήθελε να κάνει ως νέος ευχόμενος να είναι ένας επιτυχημένος σκηνοθέτης. Αποτέλεσμα; Έκανε το μεγαλύτερο gross της καριέρας του και η ταινία παίζεται ακόμα στις αίθουσες.

Inception: Η καθιέρωση μιας ιδέας στο μυαλό ενός πρώτου ανθρώπου από έναν δεύτερο, δίχως ο πρώτος να γνωρίζει ότι αυτή η ιδέα δεν είναι δικιά του.

Κάποιος πραγματοποίησε ένα Inception για την ιδέα του Inception στο κεφάλι του Nolan. Και το αποτέλεσμα κατέλληξε να είναι ένα concept βασισμένο σε μια μίξη από θεωρίες σχετικές με astral projections, Φροϊδικές αναφορές για τις ερμηνείες των ονείρων, και ένα μικρό λογοπαίγνιο για την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου στο όνομα ενός χαρακτήρα (Αριάδνη). Καλύτερα από ποτέ ο Nolan επιβλέπει την ίσως μεγαλύτερη επιτυχία του (για μένα) από το Memento, κάνοντας κάθε σκηνοθετική πινελιά στην εντέλεια και αποδεικνύοντας το διάσημο Doctor Who quote ότι ο χρόνος είναι στην πραγματικότητα... well... a big wibbly wobbly timey whimey... thing...

Όλα καλά και ωραία ως εδώ, και όλα όσα περνούν από το χέρι του σκηνοθέτη, σχεδιασμός, σκηνικά, εφέ, καθοδήγηση ενός πολύ δυνατού καστ από αριστουργηματικούς ηθοποιούς, αγγίζουν την τελειότητα. Παρ'όλα αυτά η ταινία καταντάει προβληματική στο ένα πράγμα που δεν περνάει απαραίτητα από το χέρι του σκηνοθέτη, το σενάριο το οποίο το έγραψε... ο ίδιος ο Nolan. Απογοητευτικά από τη μία ο Nolan δείχνει να μην μπορεί να δημιουργήσει διάλογο ανάμεσα στους χαρακτήρες (στους ποιους;) μιας και ο μόνος τρόπος για αυτούς να αλληλεπιδράσουν, είναι για να εξηγήσουν ο ένας στον άλλο τις λεπτομέρειες του πολύπλοκου αλλά εντυπωσιακού σχεδίου τους, που είναι στην τελική αυτό που το 80% των όσων θα στηθούν στην ουρά για να δουν το Inception ευελπιστούν να δουν. Και η ταινία τους το δίνει. Απλώς πιστεύω ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει στο story telling, μπορούμε να γράψουμε κάτι έστω άξιο της λεπτομέρειας που δώθηκε στη σκηνοθεσία, τουλάχιστον κάτι καλύτερο από ανύπαρκτους χαρακτήρες να εξηγούν το σχέδιό τους πετώντας κλισέ ατάκες μια στο τόσο. Δεν είναι αυτό το action film του Nolan και το ξέρουμε όλοι από το Dark Knight. Αλλά και πάλι μπορεί να ήταν η γραφή του Frank Miller που το έκανε τόσο μεγάλο όσο έγινε (ναι, αυτό πρέπει να είναι).

Πέρα από την γκρίνια, η οποία υπάρχει επειδή πραγματικά είχα πολλές προσδοκίες από τη συγκεκριμένη ταινία, το Inception ήταν τελικά η ταινία της χρονιάς; Ίσως... Σε μια χρονιά που είδαμε σε επανάληψη το βιασμό της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, ένα συμπαθέστατο μεν αλλά και πάλι απλό sequel του Toy Story και μια κάκιστη Alice in Wonderland, το Inception είναι σίγουρα το καλύτερο blockbuster της χρονιάς. Αλλά το βραβείο για καλύτερη ταινία είναι ακόμα νωρίς για να κριθεί, αν και η ταινία βρίσκεται σίγουρα στις 5 υποψήφιες. Και όσοι με ξέρουν, και ξέρουν πόσο αυστηρός είμαι στον κινηματογράφο, θα καταλάβουν ότι τα 4 αστέρια που επιλέγω να του δώσω σημαίνουν πραγματικά πολλά για το Inception. Και όσον αφορά τους υπαινιγμούς για νέο Hitchcock και Kubrick, όπως όλοι γνωρίζαμε κανείς δεν πρόκειται να τους φτάσει, αλλά κάποιος που γνωρίζει 2 πράγματα για την ιστορία του κινηματογράφου μπορεί να καταλάβει τις αναφορές που ειπώθηκαν και για τους δύο.

Η ταινία θα μπορούσε εύκολα να ήταν 5άστερη αν δεν είχε αφήσει όλο το εξαιρετικό της καστ, χωρίς χαρακτήρες, και αυτό ήταν και τη γνώμη μου η μεγαλύτερη απογοήτευση, μιας και όταν βλέπεις μια λίστα με ονόματα όπως DiCaprio, Gordon-Levitt, Hardy, Page, Cotilliard, Caine, Murphy, Watanabe, δεν μπορείς παρά μόνο να λυπάσαι για το πόσα περισσότερα θα μπορούσε να είναι.

Και επίσημα πια...
INCEPTION: 4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου