Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

The Social Network (2010)


Facebook me!

Είναι πολύ λογικό ότι πίσω από κάτι τόσο αμφιλεγόμενο όπως το facebook, κρύβεται μια πικρή ιστορία. Ο Mark Zuckenberg, ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της ιστορίας, αποκτά κι αυτός τη δική του ταινία για τα "άδυτα" της καριέρας του από την σύλληψη της ιδέας του facebook, μέχρι την καθιέρωση της σελίδας ως το πιο διάσημο και περιβόητο ιστότοπο. To The Social Network εντάσσεται αμέσως στην ίδια κατηγορία με το The Aviator και τον Πολίτη Κέιν. Όπως και στις κινηματογραφικές εμπειρίες των Charles Higham και William Randolf Hearst, αντίστοιχα, έτσι και στο Social Network βλέπουμε την "αληθινή" ιστορία της πιο πετυχημένης παγκόσμιας φιγούρας της εποχής μας, εμφανιζόμενη με το αληθινό της όνομα, μιας και ο σημερινός θεατής έχει βαρεθεί τους συμβολισμούς στις ταινίες του. Αυτό όμως που είχαν περισσότερο κοινό από οτιδήποτε αυτοί οι 3, ή τουλάχιστον οι χαρακτήρες που κατέληξαν, είναι οι σοβαρές κοινωνικές δυσκολίες που αναγκάζονται να υποστούν λόγω της ιδιοφυΐας τους.

Την ταινία υπογράφει ο David Fincher, ένας πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης, που το είδος του έχει λατρευτεί από πολλούς. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του Aaron Sorkin, δημιουργού του West Wing, αλλά προέρχεται από το βιβλίο του Ben Mezrich, "The Accidental Billionaires". Ο Fincher όπως είναι γνωστό,καταλήγει πάντα να διαβάζει πρώτος τα "μεγάλα" βιβλία όπως είχε κάνει και με το Fight Club, και να τα παρουσιάζει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Και σε αρκετά σημεία το Social Network έμοιαζε αρκετά με μια επανέκδοση ενός σημερινού Fight Club, με τον Socially Awkward πρωταγωνιστή, τον επαναστάτη, και μια φωνή της λογικής. Ακόμα και η μουσική της ταινίας, από τους Trent Reznor και Atticus Ross μου έφερε στο μυαλό την μουσική των Dust Brothers. Δεν προσπαθώ να πω ότι το Fight Club επισκιάζει την τωρινή δουλειά του Fincher, όυτε και το υπόλοιπο του, λατρεμένο έργο του στο σύγχρονο σινεμά, απλά είναι αναμφίβολα η κορυφή της καριέρας του David.

Αυτό που μου άρεσε είναι το πως ο Fincher έχει τη δυνατότητα να "προγραμματίζει" τους ηθοποιούς του με ένα είδος κώδικα επικοινωνίας ο οποίος είναι και ένας λόγος που μου αρέσει το έργο του. Για παράδειγμα, η εξαιρετική ερμηνεία του "δεν περιμένω πολλά" Jesse Eisenberg (Zombieland), ως Mark Zuckenberg, οι κοινωνικές του ανησυχίες που αποτελούν την περίεργη προσωπικότητά του. Από την άλλη βλέπουμε τις δύο αντικρουόμενες απόψεις στην πολιτική του site που, για όνομα του θεού, θυμίζει φανταχτερά τη διαμάχη Tyler-Marla στο Fight Club. Ο Tyler σε αυτή την περίπτωση να είναι ο Justin Timberlake στο ρόλο του Sean "Napster" Parker, του μεγαλύτερου επαναστάτη της ψηφιακής εποχής, και αν διαφωνεί κάποιος ας σκεφτεί πότε αγόρασε τελευταία φορά μουσική - για να κάνουμε και λίγο quote την ταινία. Η φωνή της λογικής εδώ είναι ο Andrew Garfield (ο επόμενος Spider-man),  ως Eduardo Saverin, ο οποίος ήταν ο αρχικός συνεργάτης του Mark στη δημιουργία του facebook ενώ συνέβαλε και ως σύμβουλος στο γράψιμο του βιβλίου.

Το facebook κατά τη γνώμη μου είναι κάτι το οποίο δουλεύει με "κακές" προθέσεις, αλλά η ταινία αποδεικνύει (ως μια άποψη) ότι αυτός ήταν ο σκοπός της ύπαρξής του από την αρχή. Και μας το παρουσίαζε μέσα από τον ενθουσιασμό του Zuckenberg στα eureka moments του, γνωστά σήμερα ως relationship status και wall. Στην εισαγωγή παρομοίασα το Social Network με το Aviator και τον Πολίτη Κέιν. Αυτό γίνεται πολύ εμφανές στον τρόπο με τον οποίο λήγει η ταινία, σαν μια συνέχεια στα "Rosebud" και "The way of the future". Αυτό ήταν κάτι το οποίο αρχικά με χάλασε, εξού και πέρασε λίγος καιρός από το Halloween που αποφάσισα να επισκεφτώ την τοπική μου αίθουσα στην οποία προβαλλόταν η ταινία, μέχρι να οργανώσω την άποψή μου σε ένα blog post. Στη συνέχεια το εκτίμησα διαφορετικά όπως έγινε αντίστοιχα και με τα προηγούμενα του είδους του.

Σε γενικές γραμμές το Social Network είναι μια πολύ καλή ταινία που δημιουργήθηκε με σκοπό να σαρώσει τα φετινά Oscar. Και ακόμα κι αν ο Fincher δεν έχει πολλές ελπίδες για ένα Σκηνοθεσίας, για τη συγκεκριμένη ταινία, το Social Network είναι μια από τις ταινίες που χαίρομαι γιατί δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Οπότε το Paulie UNSPOILED φέτος υποστηρίζει Social Network.

4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου