Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Caprica (2010)

Ολοκλήρωσε τον κύκλο του και το Caprica. Και φρόντισε να μας δείξει τι θέλαμε να δούμε και το τι χάσαμε που το ακυρώσαμε.

Θα πω αυτό που συνηθίζει να λέει ένας φίλος μου, ότι μ' άρεσε διότι εξερευνούσε ένα σύμπαν που λατρεύω με μια άλλη ματιά, και ότι είναι ενδιαφέρον το πως έφτασαν στο σημείο του BSG mini series. Από την άλλη θα πω και κάτι που θα έλεγα ο ίδιος ως απάντηση στην προηγούμενη δήλωση, ότι, I see what you went for, but it's not what I fully expected. Η σειρά ασχολείται με τη δημιουργία των Cylons, την αρχή του μονοθεϊσμού και το πώς έγινε η θρησκεία τους, και, αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμα, την εφεύρεση του Resurrection. Πράγματα που μάθαμε να αγαπάμε κατά τη διάρκειας της motherseries.


Ο Caprica είναι ο κυρίαρχος πλανήτης των 12 Colonies, και φέρει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις δικές μας Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε 2 κύκλους ανθρώπων, τους Graystones και τους Adamas. Οι μεν είναι αυθεντικοί Capricans ενώ οι δε έχουν καταγωγή από τον πλανήτη Tauron, του οποίου τα έθιμα, η παρουσίαση και η ομιλία ανατρέχει σε μια μίξη πολιτισμών όπως οι Ιταλοί, οι Ρώσοι, οι Έλληνες ή οι Αιγύπτιοι, μιλώντας για το κοινό που έχουν μεταξύ τους ως fallen empires. Και μέσα στη σειρά είναι κάτι πολύ όμορφο το να χαζοχαίρεσαι επειδή είπαν λέξεις όπως "penthos" ή "kalos" με σωστούς υπότιτλους από κάτω, παρ' όλο που είμαστε σε ένα universe που δεν έχει επαφή με την Γη.


Οι Graystones είναι μια πλούσια οικογένεια του Caprica. Ο Daniel (Eric Stolz) είναι εφευρέτης και επιστήμων που έχει στήσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία στο όνομά του, ο καθημερινός Bill Gates δηλαδή. Η κόρη του Zoe (Alessandra Toressani), ανήκει σε μια επαναστατική οργάνωση που λέγεται Soldiers of the One (STO), και πρόκειται για μονοθεϊστές οι οποίοι θέλουν αναγνώριση στο δωδεκαθεϊκό κόσμο της σειράς. Όταν αυτή πεθαίνει σε μια βομβιστική επίθεση, στην οποία συμμετείχε, φροντίζει να πάρει μαζί της την γυναίκα και την κόρη του Joseph Adama (Esai Morales), που, όπως είχε αναφερθεί στο BSG, είναι ο πατέρας του Bill Adama, ένας δικηγόρος του οποίου οι πράξεις έχουν διχάσει αρκετά τους απογόνους. Ο Daniel ανακαλύπτει ότι οι κόρες των δύο βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα MMORPG τύπου Matrix το οποίο και δημιούργησε ο ίδιος και η εταιρία του. Παράλληλα η κολλητή της Zoe, Lacy (Magda Apanowicz) αρχίζει να ακολουθεί τις κινήσεις του STO υπό την καθοδήγηση της Sister Clarice (Polly Walker), η οποία είναι και μια από τις ηγετικές φιγούρες του οργανισμού, ενώ εμείς βλέπουμε τις ιστορίες των χαρακτήρων να μπλέκονται.


Το Caprica συνέχισε την αίσθηση Battlestar με την έννοια ότι φρόντιζε να παίξει με ιδέες που αντικατοπτρίζουν την γήινη ανθρωπότητα του σήμερα, όπως το second life ή το γεγονός ότι μια νέα θρησκεία παλεύει να αναγνωριστεί και φυσικά με το αιώνιο θέμα του BSG που πηγάζει από τα διάσημα λόγια του Oppenheimer ("I am become death, the destroyer of worlds"). Δυστυχώς, όμως, αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι Moore/Eick, δηλαδή, ένα δράμα επιστημονικής φαντασίας, δεν ήταν αρκετά ισχυρό όσο ο προκάτοχός του και αυτό έγινε εμφανές στο δεύτερο μισό της σειράς κυρίως που τα πράγματα πήραν λίγο την κάτω βόλτα.

Ενώ σε γενικές γραμμές μου άρεσε αυτό που έβλεπα, και θα 'θέλα φυσικά να έβλεπα το project να συνεχιστεί υπήρχαν πολλά στοιχεία στα οποία η σειρά έκανε πολύ εμφανή τα λάθη της στο σύνολο. Για παράδειγμα, ενώ η μουσική του Bear McCreary είναι επικών διαστάσεων στο BSG, εδώ δημιουργεί ένα κλίμα Inception το οποίο δεν το ήθελα. Τα πιτσιρίκια δεν μπορώ να πω ότι παρέδωσαν τις ερμηνείες που αρμόζουν σε οτιδήποτε έχει σχέση με το Battlestar, και ίσα ίσα που αυτή η τροπή σε teen drama επίσης μου ξίνισε στη σειρά.


Anyway, βρισκόμαστε στο σήμερα, είμαστε στη Γη και μόλις τελείωσε το φινάλε του Caprica, όπου οι δημιουργοί, προσέθεσαν 2 λεπτά αφήγησης στο προσεχές μέλλων, ως μια περίληψη της δεύτερης σεζόν που δεν υπήρξε ποτέ και μας φέρνουν πιο κοντά στα γεγονότα της αρχικής σειράς, ενώ έδωσαν επιτέλους στο κοινό αυτό που ζητούσε όλη τη χρονιά. Fraking toasters.


No worries, πάμε για Blood and Chrome τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου